Wednesday, 17 May 2017

LADAP NILAM YANG DITAMBAHBAIK

Pada 30 Mac 2017, Ladap Nilam Yang Ditambahbaik telah disampaikan oleh 
Pn. Haslina bt. Ibrahim (Guru Perpustakaan & Media) 
dan Pn. Zaimah bt. Mohd Zain (Guru Nilam) kepada semua guru sesi pagi dan petang. 
Mulai tahun ini, terdapat perbezaan dalam membuat penilaian Nilam,
jadi guru-guru perlu memahami Nilam Yang Ditambahbaik ini untuk diterangkan
kepada murid kelas masing-masing.
Antara objektif Nilam Yang Ditambahbaik ialah

melestarikan budaya pembacaan berkualiti, membantu proses pencarian ilmu pengetahuan, membina kemahiran, penguasaan literasi maklumat dan 
digital sepanjang hayat

menyediakan murid Malaysia untuk menjawab soalan yang menguji pemikiran aras tinggi (KBAT) yang menguji keupayaan menaakul, membuat refleksi, dan menilai
melalui aktiviti pengayaan

menggalakkan pelibatan semua warga sekolah dalam pelaksanaan program 
dan aktiviti membaca merentasi kurikulum

menggalakkan pelibatan masyarakat/komuniti setempat / pertubuhan kerajaan
dan bukan kerajaanPELANCARAN HAN1S & NILAM 2017

Pada 24 Februari 2017, Pusat Sumber SMK Jalan Reko telah mengadakan Majlis Pelancaran HaN1s & NILAM di Dataran Berbumbung.  Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan pengacara majlis.  Kemudian para guru dan pelajar mengaminkan bacaan doa oleh Muhammad Nur Hafiz b. Mohamad.  Seterusnya, ucapan oleh Guru Perpustakaan dan Media, Pn. Haslina bt. Ibrahim.Majlis diteruskan dengan ucapan perasmian oleh Penolong Kanan, En. Mohd Zulkifli b. Ahmad Kharman Shah. Beliau kemudian menyemburkan cat ke atas kain putih untuk menimbulkan tulisan HaN1S 2017.  Beliau juga memotong riben bunting Pelancaran HaN1s dan Nilam Sedaerah Hulu Langat.Seterusnya, penyampaian sijil tokoh Nilam 2016 untuk Muhammad Razmin b. Raghazli dan tokoh Nilam harapan, Ahmad Luqman b. Mustafa Kamal. Hamper pula disampaikan kepada Johan dan Naib Johan Pertandingan Infohunt peringkat sekolah. Sebagai penutup majlis, Muhammad Razmin b. Raghazli mempersembahkan sajak bertajuk, ‘Buku dan Pena’.  Majlis berakhir pada jam 8.05 pagi. 

INFOHUNT 2017 - MSU & PSS

Pada 21 Februari 2107, Pusat Sumber SMK Jalan Reko dengan kerjasama MSU telah mengadakan Program Infohunt peringkat sekolah. Program ini diadakan untuk memilih dua team terbaik bagi mewakili sekolah ke Pertandingan Infohunt peringkat kebangsaan di MSU, Shah Alam pada bulan Julai nanti.


Sebelum memulakan pertandingan, peserta berkumpul di bilik APD untuk mendengar penerangan dari Pegawai MSU dan mereka juga dikehendaki mengisi maklumat yang diperlukan. Terdapat 5 check point yang harus ditempuhi iaitu di Dataran Berbumbung, Unit Lanskap, Koperasi, berhampiran pondok pengawal dan di Pusat Sumber sendiri.


Aktiviti Pusat Sumber